Gezond BBQ’EN doe je zo!

Het is volop zomer! En dat betekent lange zomeravonden, gezellig buiten zitten en de BBQ aan! Hoe dat er meestal uit ziet? De witte stokbroden met kruidenboter komen op tafel, veel vlees, vette sauzen en de kant-en-klare huzaren of aardappelsalade niet te vergeten. Niet echt de gezondste avonden. Maar BBQ’EN kan ook gezond!

Eerlijk gezegd heb ik als vegetariër niet zo veel met BBQ’en. Maar wel heel erg van de sfeer dat buiten eten op zomeravonden met zich meebrengt. Als de BBQ dan toch wordt aangestoken, zorg ik voor salades en heerlijke vegetarische hapjes voor op de BBQ. Zo kan ik toch een beetje mee BBQ’en en ligt er ook nog iets gezonds op de BBQ. Heerlijk!

Gezonde BBQ tips

  • Laat niet vlees, maar groenten te hoofdrol spelen bij de BBQ. De keuze is eindeloos en totaal niet saai. Kruid en grill eenvoudig wat groenten zoals plakken aubergine en courgette, bloemkool of zoete punt paprika. Of wat dacht je van deze groentespiesjes? Mijn favoriet op de BBQ! Ook heel lekker, gevulde champignons met brie en walnoot of pesto en tomaat
  • Wil je toch wat vlees op de BBQ? Kies dan voor een goed stuk biologisch vlees en ga voor magere varianten, zoals kip, kalkoen of een stukje rundvlees. Deze zijn een stuk gezonder dan varkensvlees. En o ja, houd het op één of twee stukjes.
  • Nog beter, ga voor een gezond stukje vis. Kruid een stukje witvis, pak in met folie en grillen maar!
  • Maak de sauzen zelf. Je zult je verbazen over hoeveel suiker er in kant en klaar sauzen zit. Maak daarom zelf lekkere sausjes en smeersels voor op tafel, zoals humus, groene pesto of guacamole
  • Kies in plaats van wit stokbrood (voor je het weet heb je in de gezelligheid een heel stokbrood weg gehapt) voor spelt of zuurdesem brood, of in ieder geval voor volkorenbrood. Naast dat deze broden veel voedzamer zijn, vullen ze ook een meer
  • Zet een grote kan water met een smaakje op tafel, zoals water met citroen, munt en komkommer. Gezond en heerlijk verfrissend voor op warme zomeravonden.

Ook leuk om te weten: Bereiding op de BBQ is een gezonde manier om eten te bereiden. Door het grillen komt er geen boter, vet of olie aan te pas.

Wat gooi jij allemaal op de BBQ en serveer je ernaast? Ik ben benieuwd!

ed1a2f55-9673-4e67-aabe-eb2cd8257978

zoete aardappel salade voor bij de bbq

groentespiesjes