Rabarber; lekker, gezond en veelzijdig!

Het is weer rabarberseizoen! Ik vind deze prachtige rood/roze groente echt heerlijk. Rabarber is niet alleen mooi en lekker, maar ook veelzijdig en heel gezond!

Rabarber is veelzijdig!

De meeste kennen rabarber van de rabarbermoes, die vol met suiker zit. Ja, mijn moeder maakte deze ook altijd, inclusief de berg suiker. Maar je kunt met rabarber zoveel meer.

Wat dacht je van rabarbercrumble, rabarbertaart, rabarbermuffins, rabarbercake, rabarbersmoothie, rabarber uit de slowjuicer (zo lekker!) of een gezonde variant van rabarbermoes.

Combineer rabarber met een zoet ingrediënt, bijvoorbeeld aardbeien. Het zoeten van de rabarber is naar mijn mening wel nodig, omdat rabarber van zichzelf erg zuur is. Wist je dat rabarber heel lekker is in met agave- of ahornsiroop?

Rabarber is gezond!

Naast dat rabarber lekker een veelzijdig is, is het ook een gezonde en reinigende groente.

  • Rabarber bevat veel vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. Foliumzuur, dat in vitamine B zit, voorziet ons lichaam van energie.
  • Rabarber is rijk aan ijzer, calcium, kalium, natrium en magnesium en werkt daarom goed tegen bloedarmoede.
  • Rabarber werkt eetlustopwekkend, maagversterkend en helpt bij verstopping. Dit komt door de hoeveelheid vezels in rabarber.
  • Rabarber werkt reinigend, vooral de lever en het bloed. Dit komt door de hoeveelheid appelzuur in rabarber.

Rabarber weetjes

De bladeren van de rabarber kun je niet eten en zijn zelfs giftig, omdat deze een hoge dosis oxaalzuur bevatten. Dit komt omdat het oxaalzuur gehalte in de rabarberstelen na de langste dag van het jaar, rond 21 juni, een stuk hoger wordt. En wist je dat hoe roder de stelen zijn, hoe zoeter de rabarber?

En nu met deze prachtige, lekkere en gezonde groeten de keuken in!

Rabarber gezond

Gerelateerde berichten