10 algemene tips voor een gezond voedingspatroon

Voeding levert ons energie en voedingsstoffen die wij nodig hebben om dagelijks goed te kunnen blijven functioneren. Waarschijnlijk lees en hoor je om je heen overal adviezen, tips en trends omtrent gezonde voeding. Soms zie je door de bomen het bos niet meer en vaak spreken deze adviezen elkaar ook nog eens tegen. Wat is nou nog goed voor ons?

Mijn advies? Zorg vooral dat jouw basisvoeding goed is. Want je kunt wel allerlei gezonde tips opvolgen of ineens massaal aan de superfoods overgaan, maar wanneer jouw basisvoeding niet goed/gezond is, heeft dit weinig zin. En misschien zijn deze tips jouw al bekend, maar even terug gaan naar de basis en herhaling kan nooit kwaad.

En trouwens, je hoeft echt geen gekke dingen te doen of te eten om gezond te leven. Blijf vooral dicht bij de basis!

10 algemene tips voor een gezond voedingspatroon

1.Kies voor goede koolhydraten

Goede koolhydraten zijn ongeraffineerde koolhydraten. Deze zijn onbewerkte n geven langzaam energie vrij, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Goede ongeraffimeerde koolhydraten zijn groenten, fruit, hele granen (quinoa, zilvervliesrijst, haver, volkoren pasta), peulvruchten, noten en zaden. Zorg dat in ieder geval twee van de drie maaltijden op een dag gezonde koolhydraten bevat.

2. Eet voldoende eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. We hebben ze nodig voor groei en ontwikkeling. Zorg daarom dat je voldoende goede eiwitten binnenkrijgt. Daarnaast geven ze een verzadigt gevoel. Alle essentiële eiwitten kun je halen uit plantaardige voeding, maar bronnen van eiwitten zijn zowel in dierlijke als plantaardige voeding te vinden.

Plantaardige bronnen van goede eiwitten zijn; soja, granen (quinoa, amarant, zilvervliesrijst), noten, zaden, peulvruchten, groenten (spinazie, broccoli, champignons), vleesvervangers.
Dierlijke bronnen van goede eiwitten zijn; vlees, kip, vis, ei en zuivel.

3. Eet onverzadigde vetten

We hebben vetten nodig, maar dan wel gezonde vetten. Vetten leveren ons energie en zorgen voor een energiereserve in ons lichaam. Ze beschermen cellen en organen, zorgen voor opname van in vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) en hebben nog een tal van andere functies. We hebben vetten nodig en kunnen nier zonder. Kies zoveel mogelijk voor onverzadigde vetten, beperk verzadigde vetten en vermeid transvetten. Bronnen van onverzadigde vetten zijn; vis, avocado, noten en plantaardige oliën (lijnzaadolie).

4. Eet voldoende groenten en fruit

Groenten en fruit zijn goede bronnen van energie en goed voor onze darmen. Ze bevatten weinig koolhydraten en zitten vol met vitamine, mineralen en vezels. Eet minstens 200 gram groenten (liefst meer) en 2 a 3 stuks fruit op een dag.

5. Eet voldoende vezels

Vezels hebben we nodig voor een goede werking van onze darmen. Vezels morgen voor een goede spijsvertering en ontlasting. Voedingsvezels zijn complexe koolhydraten die enkel voorkomen in plantaardige voedingsmiddelen en niet in dierlijke voedingstoffen. Je vindt vezels in groente, fruit, peulvruchten, volkoren (onbewerkte) granen, noten en zaden.

6. Eet gevarieerd

Er is niet 1 voedingsmiddel dat alle voedingsstoffen bevat. Door gevarieerd te eten krijg je alle voedingstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Zorg daarom voor een goede verdeling tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Varieer daarnaast in groenten en fruit.

7. Eet puur en onbewerkt

Bewerkt eten zit vol met conserveringsmiddelen en geur- kleur- en smaakstoffen. Dit verdraagt ons lichaam slecht. Ons lichaam heeft moeite met het verwerken van deze lichaamsvreemde stoffen (vrije radicalen) en kan bijvoorbeeld leiden tot slecht werkende darmen (ook lever en nieren) of hoofdpijn. Zorg dat voeding vers en onbewerkt ons, daar wordt ons lichaam het meest gelukkig van.

8. Drink minsten 2 liter water per dag

Voldoende water drinken is belangrijk voor de afvoer van afvalstoffen en aanvoer/verwerken van voedingstoffen in ons lichaam. Als je onvoldoende water drinkt is je lichaam niet in staat om alle giftige stoffen waaraan het dagelijks wordt blootgesteld (door voeding en omgeving), te verwijderen. Hierdoor kun je onder andere last krijgen van hoofdpijn. Daarnaast verliezen we per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter aan vocht via urine, ademen, ontlasting en zweet. Dit vocht moet weer aangevuld worden.

9. Neem de tijd om rustig te eten

Neem de tijd om te eten en kauw goed. Het verteringsproces van ons voedsel begint al in de mond. Door kauwen komt de speekselproductie op gang en komen er enzymen vrij, die helpen bij het ‘voorverteren’ van voedsel. Vervolgens kan het voedsel beter verteerd worden in de maag. Daarnaast geeft je lichaam door goed kauwen eerder aan wanneer het verzadigt is.

10. Sla geen maaltijden over

Je lichaam heeft voeding nodig voor energie. Voor een goed werkende stofwisseling is het belangrijk om 3 hoofdmaaltijden te eten en 2 a 3 tussendoortje op een dag. Hierdoor blijft de stofwisseling op gang en krijgt je lichaam de hele dag door geleidelijk energie.

Wanneer je maaltijden overslaat raakt je stofwisseling in de war. Krijgt je lichaam een tijdje geen voeding, dan gaat deze in de ‘overlevingsstand’. De voeding die het lichaam vervolgens krijg zal opgeslagen worden als vet om een reserve op te bouwen. Daarnaast krijg je van maaltijden overslaan later op de dag vaak zin om te snacken (suiker), omdat je honger hebt en je lichaam vraagt om energie. Sla vooral het ontbijt niet over! In dit artikel lees je waarom ontbijten zo belangrijk is.

En daarnaast..

Zorg voor voldoende nachtrust, beweeg en als laatste: geniet van eten!

Gerelateerde berichten