Verschillende soorten noedels

Noedels, ik eet ze graag. Uit de wok, in een soep, salade of curry. Veelzijdig, snel klaargemaakt en heel erg lekker!

Noedels is een verzamelnaam voor eetwaren die worden gemaakt van ongerezen deeg en zijn er in vele soorten en maten. Sommige gezond, sommige minder gezond, maar wat is nou het verschil tussen al deze soorten noedels?

Verschillende soorten noedels

Dit zijn de meest voorkomende noedelsoorten die je in de winkel vindt.

Udon noedels

Udon zijn dikke noedels, gemaakt van tarwe. Doordat ze gemaakt zijn van tarwe (en gluten bevatten), zijn ze niet voor iedereen goed te verteren. Misschien niet de meest gezondste, maar ik vind ze wel een van de lekkerste! Deze noedels passen heerlijk in romige curry’s. Udon noedels zijn tegenwoordig gewoon verkrijgbaar bij de AH.

Soba noedels/boekweitnoedels

Sobanoedels zijn noedels op basis van boekweitmeel. Handig voor mensen die geen gluten/tarwe kunnen verdragen. De noedels zijn wat steviger, donkerder en hebben de bekende ‘boekweitsmaak’. Je moet hier net van houden. Ik vind ze erg lekker en eet ze regelmatig, zoals in dit wokgerecht.

Let wel op, want veel sobanoedels zijn gemaakt van een combinatie van boekweit- en tarwemeel. Daarnaast heb je ook nog verschillende varianten van sobaoedels, zoals groene thee , zeewier of inktvisinkt.

soorten noedels

Bruine rijstnoedels

Bruine rijstnoedels wordt zoals de naam al zegt, gemaakt van bruine rijst. Deze gezonde en voedzame noedels zijn licht verteerbaar en glutenvrij. Ze zijn wat steviger dan witte tarwenoedels en heel smaakvol. Ze lijken qau uiterlijk op sobanoedels en zijn lekker in wokgerechten.

Glasnoedels

Glasnoedels worden niet gemaakt van meel, maar van zetmeel uit mungbonen. Ze zijn een beetje doorzichtig en steviger dan andere noedels. Dit merk je doordat ze lastiger zijn om door te bijten. Je vindt deze noedels vooral in soepen en loempia’s.

Rijstnoedels

Rijstnoedels worden gemaakt van rijstmeel. Ze lijken een beetje op udon noedels. Dik, rond, maar dan witter. Rijstnoedels zijn glutenvrij, goed verteerbaar en een van mijn favoriete soorten. Heerlijk in wokgerechten en soepen.

Mihoen

Mihoen wordt ook gemaakt van rijstmeel en is redelijk populair in Nederland. Ze zijn net als glasnoedels dun, maar niet doorzichtig.

Mie

Mie zijn de noedels die vaak worden gebruik in bami. Het zijn dikke platte noedels, gemaakt van tarwe. Eerlijk gezegd vind ik deze ‘witte tarwe’ noedels het minst spannend. Ze hebben niet zoveel smaak en vallen zwaar op de maag.

Eiernoedels

Eiernoedels worden gemaakt van tarwe en ei en zijn daardoor geliger van kleur. Ze worden veel gebruikt in wokgerechten en zijn wat plakkeriger dan andere noedels.

Welke noedels zijn jouw favoriet en wat voor gerecht maakt je hiermee? Ik ben benieuwd!