Granen; ze geven ons energie! + verschillende soorten

Granen geven energie

Granen vormen een groot deel van onze (en mijn) voeding. De koolhydraten in granen zijn een bron van energie voor ons lichaam. Het is jammer dan koolhydraten vaak een slechte reputatie hebben, want ze geven ons de energie die we nodig hebben. Koolhydraten schappen uit je voedingspatroon is naar mijn mening dan ook geen goed idee.

Complexe koolhydraten

Ik heb het dan wel over goede koolhydraten, de ‘complexe’ koolhydraten. Complexe koolhydraten worden langzaam opgenomen in je bloedsuikerspiegel, ze werken verzadigend en voorkomen het gevoel van honger. Je vindt deze onder andere in groenten, peulvruchten en in graanproducten.

Basisvoeding

Naast groenten, zijn granen en eiwitten vaak de basis van mijn maaltijden. Zeker bij twee van de drie maaltijden op een dag. Ze geven mij energie en bevatten veel vitaminen, mineralen en vezels. Daarnaast zijn granen veelzijdig en vaak redelijk goedkoop. Je kunt ze overal in verwerken, zowel warm als koud. In je ontbijt, bij een salade, het diner en zelfs in snacks.

Ik heb altijd een voorraad verschillende soorten granen in huis, die ik bewaar in grote weckpotten. Granen die altijd in huis heb zijn bruine rijst, zilvervliesrijst, havermout, havervlokken, quinoa en meestal boekweit en amarant.

Pseudogranen

Quinoa, boekweit en amarant zijn eigenlijk geen granen maar pseudogranen en behoren tot de zaden. Omdat ze op granen lijken, ons energie geven en vol zitten met vezels en vitaminen, worden ze wel op deze manier gebruikt. Ik probeer zoveel mogelijk af te wisselen tussen de verschillende granen.

Verschillende graansoorten

De meeste granen die ik eet zijn glutenvrij, maar ik geniet soms ook van granen die wel gluten bevatten, zoals speltkorrels, spelt couscous, bulgur of gewoon volkoren (spelt) pasta. Gewoon omdat ik deze heel lekker vind en gezond zijn.

Quinoa

Quinoa is al oeroud en was een belangrijke voedingsproduct voor de inca’s, maar staat de laatste tijd pas in de spotlights. Je hebt witte, rode en zwarte quinoa. De witte quinoa heeft een subtiele smaak. De zwarte heeft een nootachtige smaak en is wat zwaarder. De rode zit daar een beetje tussenin.

Quinoa zit boordevol voedingstoffen. Het bevat veel proteïne (ideaal voor veganisten) en veel vezels. Daarnaast bevat quinoa veel vitamines en mineralen als ijzer, magnesium, mangaan en calcium. Ik vind quinoa heerlijk door salades en in de granola.

Boekweit

In het begin moest ik echt even wennen aan de smaak van boekweit, maar nu vind ik het een geweldige ‘graansoort’. Net als quinoa is boekweit oeroud. Boekweit zit vol planteneiwit, vezels, vitaminen en mineralen, en is een hele goede energiebron. Door het hoge vezelgehalte wordt het namelijk langzaam in het bloed opgenomen.

Je kunt van boekweitkorrels en boekwweitvlokken heerlijke boekweitpap maken en zelfs een gezonde variant van risotto. Daarnaast kun je goed bakken met boekweitmeel. Maak hier bijvoorbeeld wafels, pancakes of wraps van.

Havermout

Havermout kennen we waarschijnlijk allemaal wel is weer helemaal terug van weggeweest. Havermout is zijn stoffige imago kwijtgeraakt en nu ontzettend hip om bijvoorbeeld mee te ontbijten en te bakken. Havermout bevat veel vezels en is daarom goed voor de bloedsuikerspiegel. Het geeft langdurig energie, dit maakt havermout ideaal om mee te ontbijten.

Daarnaast is havermout heel goedkoop. Havermout is van nature glutenvrij, maar wordt vaak verwerkt in fabrieken waar producten met gluten aanwezig zijn. Er kunnen dus altijd sporen van gluten inzitten.

Je kunt met havermout echt alle kanten op. Er zijn eindeloos veel ontbijt variaties. Van de bekende havermoutpap tot koekjespancakes, muffins, ontbijtcake en zelfs melk.

Amarant

Amarant is misschien wel de minst bekende graansoort die tussen dit rijtje staat. Amarant is heel oud en komt uit Amerika. Amarant is net als quinoa een pseudograan en is familie van quinoa. De De korrels lijken ook op die van quinoa.

Amarant is rijk aan vitamine B, E en de mineralen magnesium, fosfor, kalium en zink. Daarnaast bevat amarant veel calcium, ideaal voor als je geen melkproducten gebruikt. Amarant is glutenvrij. Amarant is heerlijk door salades of, maar je kunt er ook mee bakken. Je kunt amarant ook poffen, ze zijn dan heerlijk door raw repen.

Zilvervliesrijst/bruine rijst

Wanneer ik rijst eet, kies ik altijd voor zilvervliesrijst of bruine rijst. Deze rijstsoorten zijn een stuk gezonder dan witte rijst. Zilvervlies- en bruine rijst komen van dezelfde plant als wite rijst, maar het verschil zit hem in het bewerkingsproces.

Bij zilvervlies- en bruine rijst wordt alleen het buitenste laagje van de korrel verwijderd, waardoor alle voedingstoffen behouden blijven. Bij witte rijst worden een paar lagen verwijderd en de korrels worden gepolijst, waardoor er nauwelijks voedingstoffen behouden blijven. Hierbij gaan tussen de 60 tot 80% van de voedingstoffen verloren.

Zilvervlies- en bruine rijst zitten vol vitamine B, waar je energie van krijgt. Daarnaast bevat het mangaan, seleen, magnesium en ijzer. Naast dat zilvervliesrijst en bruine rijst veel gezonder zijn dan witte rijst, hebben ze ook (naar mijn mening) veel meer smaak.  Je kunt deze rijstsoorten precies gebruiken zoals witte rijst.

granen