Vegan & puur eetdagboek | Chantal

Geen detox, maar een week puur en vegan eten. Zoals jullie weten eet ik vegetarisch en zoveel mogelijk plantaardig. De bekende quote van Michael Pollan ‘Eat food. Not too much. Mostly plants’ is dan ook mijn favoriete quote.

Waarom vegan?

Maar nu een weekje helemaal vegan dus. Waarom? Natuurlijk ook voor de natuur en de dieren (ik kan mij namelijk heel goed vinden in de gedachten van veganisten), maar eigenlijk vooral omdat mijn darmen hier heel blij van worden. En wanneer mijn darmen blij zijn, ben ik dat automatisch ook! En natuurlijk ben ik gewoon nieuwsgierig hoe het is om helemaal veganistisch te eten.

Hoe lastig is dat nu, helemaal veganistisch eten? Krijg ik alle voedingstoffen binnen? En wat ga ik het meeste missen? Daar wil ik graag achter komen.

Plantaardige eiwitten

Waar ik extra op gelet is deze week is de inname van eiwitten. Ik haal al redelijk wat eiwitten uit plantaardige voeding, maar daarnaast ook uit dierlijke voeding als geitenyoghurt, geitenkaas en eieren. In mijn vegan week heb ik daarom extra plantaardige eiwitten toegevoegd in mijn eetpatroon.

Volgens mij is de meest gestelde vraag aan veganisten waar ze hun eiwitten dan vandaan halen. Wist je dat je al je eiwitten uit plantaardige voeding kunt halen? Plantaardige eiwitten dus. Plantaardige eiwitten haal je uit gezonde granen (quinoa en havermout), uit peulvruchten (kikkererwten, linzen en bonen), uit groente, uit zaden (chiazaad, hennepzaad en lijnzaad), uit noten en uit sojaproducten (het laatste ben ik niet zo een fan van).

Veganistisch eten is vooral plannen, goede voedselcombinaties maken zodat je alle voedingstoffen binnenkrijgt, etiketten lezen en bewuster boodschappen doen. Iets wat ik altijd al heel graag doe en plannen is nu nog makkelijk met de Feelgoodbyfood printable maaltijdplanner.

 

Eetdagboek

Dag 1
Pre-ontbijt: slowjuice sapje van spinazie, bleekselderij, komkommer, appel en gember
Ontbijt: kokosyoghurt met havervlokken, chiazaad, lijnzaad en banaan
Lunch: salade van gemengde rucola, bieten, quinoa, humus
Tussendoor: appel en mandarijn
Avond: boerenkool bij moeders

IMG_7896

Dag 2
Ontbijt: fruitontbijt. 1 banaan, 1 mango, 1 appel
Tussendoor: groente dippen in humus
Lunch: salade van quinoa, linzen, avocado, paprika en tomaatjes
Tussendoor: vegan chocola
Avond: paprikasoepje met een speltbroodje en humus

pikante paprikasoep

f7d30406-6a33-47fd-9594-d9bbaae71cd4

Dag 3
Ontbijt: groene smoothie van spinazie-banaan- appel-komkommer- citroen
Tussendoor: appel
Lunch: 2 boekweitwraps met groente en humus (ik heb bijna altijd wraps in m’n vriezer liggen) en groenten en humus heb ik ook altijd in huis
Tussendoor: handje noten en een cappuccino met amandelmelk
Avond: vegan hamburger bij Meneer Smaker (voor alle veganisten en niet-veganisten: deze moet je echt proberen!)

groene smoothie

Vegan burger Meneer Smakers

Dag 4
Ontbijt: havermoutkoekjes
Tussendoor: banaan en appel
Lunch: salade van restjes uit de koelkast. Rucola, linzen, tomaatjes, paprika en humus
Tussendoor: nog een havermout koekje
Avond: kokoscurry met pompoen

havermout-banaan koekjes

Dag 5
Ontbijt: zwarte koffie en kokosyoghurt met walnoten, chiazaad, lijnzaad en banaan
Tussendoor: appel
Lunch: 2 boekweitwraps met avocado, tomaatjes, rucola en humus
Tussendoor: chocolade en noten
Avond: zoete aardappel met groentes en een yoghurtsausje (maar dan van plantaardige yoghurt) en nog wat salade.

boekweitwraps

gegrilde groenten

Dag 6
Ontbijt: slowjuice en romige kokospap
Tussendoor: cappuccino met amandelmelk
Lunch: courgette soepje
Avond: bruine rijst, zoete aardappel, broccoli, avocado en humus

boekweitpap

IMG_7707

Dag 7
Ontbijt: groene smoothie en vegan pancakes met banaan en blauwe bessen!
Tussendoor: niks
Lunch:  speltbroodje met avocado en tomaatjes
Tussendoor: cappuccino met sojamelk
Diner: courgetti met pesto en nog een klein kommetje paprikasoep

Drinken
De hele week heb ik zoals altijd veel water en thee gedronken. Hier en daar in de avond wat biertjes en rode wijn.. dat kan gelukkig nog altijd wanneer je als vegan door het leven gaat.

groene smoothie

spetbrood avocado

courgetti

Conclusie

Wat ik echt gemist heb? Verrassend, maar eigenlijk helemaal niets. Het is in de praktijk soms lastig om geheel vegan te eten, vooral buiten de deur, maar echt iets missen deed ik niet. Er is namelijk voor elk ingrediënten wel een heerlijk plantaardige vervanger.

Veel gerechten op Feelgoodbyfood zijn al vegan zijn, of de gerechten bevatten geitenkaas/geitenyoghurt en vervang ik gemakkelijk voor extra plantaardige eiwitten en plantaardige yoghurt. Hierdoor hoefde ik niet opzoek te gaan naar hele andere soort gerechten of heel anders te eten. Met een paar kleine aanpassingen maak je je gerechten al veganproof!

Al vond ik het niet lastig op helemaal vegan te eten, hier en daar vond ik het wel een beetje saai. Ik miste niet perse yoghurt, kaas of eieren (eieren eet ik bijna nooit als losse maaltijd), maar ik gebruik wel regelmatig eieren om bijvoorbeeld lekker te bakken of in ontbijtjes.

Wat mij opviel is dat zoveel producten eieren en/of boter bevatten. Je moet echt bij alles goed nadenken of het wel veganproof is. Buiten de deur eten of zonder na te denken iets eten wat niet in mijn planning stond zat er dus niet in. Maar ik ben er zeker van dat dit heel snel went.

Wie er heel blij was met deze vegan week? Mijn buik! Ik heb totaal geen last gehad van een opgezette buik of buikpijn. Ik denk dat ik zuivelproducten nu nog vaker laat staan dan ik al deed. Na deze week ben ik namelijk nog meer  overtuigd dat mijn lichaam en vooral mijn buik het meest blij wordt van plantaardig eten.

Liefs!

IMG_1673

 

 

Gerelateerde berichten

2 reacties

 1. Con

  Leuk om te lezen Chantal! Ik heb onlangs ook een vegan challenge week gedaan en er op m’n blog Con-serveert over geschreven. Vond de kaas best lastig om te laten staan, inmiddels niet meer.
  Net als jij ben ik van plan om nog meer vegan te eten als ik al deed. Ik ga eens neuzen in je recepten!
  Groetjes, Con

  Beantwoorden
  • Chantal | Feelgoodbyfood

   Hi Con,

   Wat leuk en goed om te horen. Sommige producten zijn inderdaad even wennen (afkicken), omdat we er zo gewend aan zijn. Maar het is grappig hoe snel we ze niet meer missen. Succes met nog meer vegan eten en hoop dat je wat aan de recepten hebt.

   Liefs Chantal

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.