Over groenten en fruit + recepten

Groenten

Groenten vormt samen met fruit, peulvruchten, granen, noten, pitten en zaden de basis van mijn voedingspatroon. Voor veel mensen is groenten een bijgerecht, maar bij mij is groenten de hoofdrol van de maaltijd. Ik bedenk altijd eerst welke groenten ik wil eten en daarna wat ik er precies mee wil maken. Minstens de helft van mijn bord bestaat altijd uit groenten. Ik houd van groenten!

Ik heb misschien het geluk dat ik echt dol ben op groenten, maar de belangrijkste reden om groenten te eten is vooral omdat het heel erg gezond is. Groenten bevat weinig calorieën, maar wel heel veel voedingstoffen. Groenten bevat veel vitamines, mineralen en vezels, waardoor ze een vol gevoel geven. Er is geen een groente die in alle voedingstoffen kan voorzien, het is daarom belangrijk dat je varieert met groenten. Wist je dat Sla, tomaat en komkommer het meeste gegeten wordt?

Wij waren vroeger thuis zo een typisch aardappel-vlees-groenten gezin. En dan vooral veel aardappelen, een stuk vlees en een eetlepel doorgekookte kale groenten (sorry moeders). Niet echt spannend nee. En ook niet echt gezond meer, omdat bijna alle vitamines verloren gaan door het (te lang) koken. Eet jij ook je groenten op deze manier? Dan snap ik wel dat je niet zo gek bent op groenten. Zonde! Want groenten kan zo lekker zijn.

Het belangrijkste bij groenten is dan ook hoe je ze klaarmaakt, en dat kan op heel veel manieren! Je kunt ze even koken, roerbakken, wokken, stomen, roosteren of grillen, maar ze worden vooral heel smaakvol door ze lekker te kruiden en te serveren met homemade dips en dressings. Tijm, rozemarijn, kerrie en paprikapoeder zijn mijn favoriete groenten-kruiden en humus mijn favoriete dip. En o ja, ik gooi bijna overal knoflook bij. Ofwel, groenten kan wel een beetje creativiteit gebruiken!

Groentegerechten

5x simpele feestelijke groentengerechten
Gegrilde groenten uit de oven
Frietjes van knolselderij
Frietjes van pastinaak
Frietjes van pompoen
Rijstvellen gevuld met groenten
Ei-muffins met groenten
Shakshuka met paprika
Doperwten-avocadodip
Baba ganoush
3x easy groene smoothie

 

IMG_7707

groene smoothies

regenboog wortels

IMG_9309

Fruit

Wanneer iemand zegt dat ‘ie niet van groenten houdt, kan ik mij hier nog iets bij voorstellen (vooral wanneer je ze klaarmaakt zoals mijn moeder), maar zijn er echt mensen die niet van fruit houden? Ik ben zo gek op fruit, ik zou geen dag zonder kunnen. Fruit is zo heerlijk zoet en ik houd van de structuur. Eigenlijk is het net snoep, maar dan puur uit de natuur!

Net als groenten bevat fruit weinig calorieën en veel vitamines en mineralen. De koolhydraten in fruit (in de vorm van fruitsuiker) zorgen ervoor dat ze je energie geven. Ook bevat fruit veel water en voedingsvezels, deze zorgen voor een vol gevoel. Fruit is daarom een perfect tussendoortje. Er is geen een fruitsoort die in alle voedingstoffen kan voorzien, het is daarom belangrijk dat je varieert met fruit.

Fruit neem ik als pre-ontbijt, ontbijt of als tussendoortje. Mijn favoriete zijn banaan, mandarijnen en blauwe bessen. Ik ben echt een beetje verslaafd aan bananen. Volgens mij gaat er geen dag voorbij dat ik geen banaan eet en er zijn zelfs dagen dat ik er wel drie eet. Meestal onbewust doordat ik banaan los eet en in gerechten verwerk. Wist je dat Nederlanders het liefst appels, sinaasappels, bananen en mandarijnen eten. Maar aardbeien, kiwi’s en druiven nemen in populariteit toe.

Ik gebruik bananen vaak in ontbijtjes en bakgerechten om ze lekker zoet te maken op een natuurlijke manier. Bakken met banaan, echt een geweldige uitvinding vind ik dat. Daarnaast strooi ik bijna overal blauwe bessen overeen of verwerk ik ze in cakes en muffins. En wat dacht je van (groene) smoothies? Mijn favoriete fruit in smoothies zijn banaan, blauwe bessen (verrassend) en mango.

Wist je dat Nederlander gemiddeld maar 1 stuk fruit per dag eet? Zelf kom ik dagelijks aan zo een 2 tot 3 stuk fruit (of 5 stuks op dagen dat ik drie bananen eet). Maar ik kan mij echt niet druk maken om het ’teveel’ eten van fruit door de fruitsuikers die in fruit zitten. Beter een extra stuk fruit dan een ongezond bewerkt tussendoortje vol suiker, nietwaar? Dus heb je zin in zoet? Neem een stuk fruit!

IMG_1673

Gerechten met fruit

Havermout pancakes met banaan en bessen
Wafels
Haver-appelmuffins
Ontbijtcake met banaan en noten
Romige kokospap
Bananenijs
Appelchips uit de oven
3x smoothie

havermout pancakes

speltwafels

Paas smoothies mango ananas

 

Bekijk alle (groente- en fruit) gerechten in de recepten-index

Gerelateerde berichten