Hoe ‘vervang’ ik vlees? + recepten

Wanneer mensen horen dat je vegetariër bent, vragen ze vrijwel meteen ‘maar wat eet je dan in plaats van vlees?’ En ‘mis je het dan niet?’ Vragen waar ik altijd een klein beetje verdrietig van word, want blijkbaar denken we nog steeds dat vlees tot onze basisvoeding behoort en we vlees nodig hebben.

Ik eet niets ‘in plaats van’ vlees, ik eet gewoon geen vlees. Omdat ik vlees niet zie als basis en dus ook niet voorkomt in mijn basisvoeding, voelt het voor mij niet alsof ik vlees ‘vervang’. Ik zie vlees als iets extra’s, iets waar ik niet achter sta om te eten, waar ik mij totaal niet fijn bij voel en niet neer verlang. Dit heeft meerdere redenen. Geen vervangende voeding voor vlees dus, maar wat eet ik dan wél?

Basisvoeding

Groenten, fruit, granen, noten en peulvruchten vormen de basis van mijn voeding. Hier komt inderdaad geen vlees in voor en zuivel met mate. Als vegetariër ben ik ervan overtuigd dat je heerlijke voedzame maaltijden kunt neerzetten met gezonde pure basisproducten uit de natuur. Zonder vlees, kip of vis.

Overweeg jij vegetariër te worden of wil je gewoon vaker een dagje zonder vlees (heel goed!), maar heb je geen idee hoe? Hopelijk helpt dit je op weg!

Mijn maaltijden bestaan altijd uit groenten, gezonde granen, peulvruchten en gezonde vetten als noten of avocado. Je vind deze basis niet in elke maaltijd terug, dat hoeft ook niet, maar zeker wel op één dag over drie maaltijden verspreid. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik dagelijks mijn voedingstoffen binnenkrijg.

Bonen en peulvruchten

Als er dan iets moet zijn waar ik vlees door vervang, is dat met bonen en peulvruchten. In mijn kast staat altijd een voorraad blikken en gedroogde varianten. De een vindt ze heerlijk, de ander niks aan. Leer bonen en peulvruchten klaarmaken, eten en waarderen, want ze zijn super gezond! Ik heb het geluk dat ik echt van bonen en peulvruchten houd.

Tot bonen en peulvruchten behoren bijvoorbeeld zwarte bonen, witte bonen, tuinbonen, kidneybonen, cannellinibonen, kikkererwten en linzen. Er zijn zoveel soorten, dat er vast wel een paar bij zitten die jij lekker vindt. Voeg ze bijvoorbeeld toe aan een je favoriete gerechten.

Eiwitten en vezels

De reden dat ik graag bonen en peulvruchten eet en ze het meest als vleesvervangers zie, komt omdat ze veel planteneiwitten en vezels bevatten. Daarnaast geven ze snel een verzadigd gevoel. Dit maakt van bonen en peulvruchten prima vleesvervangers en zijn daarom belangrijk in een vegetarische levensstijl.

IMG_0164

Vleesvervangers

Zelf ben ik niet zo een fan van de vleesvervangers die in de winkels liggen, omdat ik geen vervanging nodig heb voor een stuk vlees. Ben jij wel een echte vleeseter en wil jij het stuk vlees op je bord wel graag vervangen, dan zijn vleesvervangers natuurlijk een goed alternatief. Vooral als jou dit helpt om een eerste stap te nemen naar het minderen met vlees of zelfs een vegetarische eetstijl.

Naast dat je het idee hebt dat je toch vlees eet, zijn ze vaak gemaakt van bonen en groenten en bevatten deze vleesvervangers vaak plantaardige eiwitten en vezels. Soms wordt er zelfs vitamine B12 aan toegevoegd. Lees wel goed de etiketten, want sommige vleesvervangers zitten vol met e-nummers.

Waar ik wel fan van ben is zelf hamburgers maken op basis van peulvruchten of groenten. Geen vlees, maar wel lekker in burgers happen. En ze zitten nog vol vezels ook. Ideaal toch?

Recepten met peulvruchten

Voeg peulvruchten bijvoorbeeld toe in comfort eenpansgerechten.

Dahl – linzencurry
Chili sin carne met kidneybonen
Curry met kikkererwten
Kokoscurry met kikkererwten
Sweet potato stew met kikkererwten

sweet potato stew

Soepen

Tomaten-linzensoep
Kruidige linzensoep
Thaise currysoep met kikkererwten

tomaten-linzensoep

Salades

Spelt-couscous salade met kikkererwten
Linzen-wortelsalade
Homemade falafel salade
Linzensalade met venkel en geitenkaas

couscous salade

Burgers

Kikkererwtenburger
Pompoen-zoete aardappelburer
Broccoliburger

kikkererwtenburgers

Dips

Witte bonen dip
Humus

Humus